Paypal betalning
Paypal betalning
Inom kort
Inom kort

En kapsel har hårt plast och aluminium...

Var tar en kapsel i plast eller

i aluminium vägen?

 

Rätta vägen är att du öppnar kapsel

och tömmer kaffe och sen kastar

plast eller aluminium i rätta behållare

 

Gör du så ??

 

Pods
Pods

Kaffe pods är det ekologiska och billigare alternativet

 

Pappret kan du kasta tillsammans med kaffet.

Enkelt, smidigt och billigt .

Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 26, 2 juli 2010


Allt fler väljer att ersätta den traditionella kaffebryggaren med en exklusiv espressomaskin som gör kaffe på engångskapslar i aluminium. Men den nya kaffetrenden har fått negativa konsekvenser på miljön. Kapslarna återvinns inte och ingen verkar vilja eller kunna göra något åt saken.

Marknadens mest sålda espressomaskin kommer från det Nestléägda märket Nespresso. Deras kaffe kommer i portionerade engångsförpackningar i aluminium som gör det enkelt och bekvämt att göra en kopp kaffe. Allt som krävs är att stoppa ner den lilla kapseln i maskinen och trycka på startknappen.

Nespresso har speciella återvinningsstationer för engångskapslarna i fem länder, men Sverige är inte en av dessa. I stället rekommenderar säljare i Nespressobutiken på Biblioteksgatan i Stockholm att kunder som vill återvinna sina kapslar ska kontakta den lokala sophanteringen för mer information.

- Vi ansvarar inte för hur man ska återvinna engångskapslarna, men jag tror de går att slänga i metallavfallet. Antingen kan man kasta dem hela eller gröpa ur sumpen och sen slänga dem. Men jag är osäker, säger David som jobbar som säljare i butiken.

Stockholms Stads avdelning för avfall och återvinning får in många samtal från undrande Nespressokunder och svaret blir att engångskapslarna inte kan återvinnas utan tyvärr måste slängas med de vanliga soporna.

Ingen källsortering

Det svenska företaget OBH Nordica som är specialiserat på hushållsapparater har espressomaskinen Martello som också gör kaffe på engångskapslar, men deras är gjorda av både aluminium och plast.

- Tyvärr går kapseln inte att källsortera, säger Sarah Ekvall, press- och kommunikationsansvarig på OBH Nordica.

Enligt Charlotte Retzner som är doktorand på Lunds Tekniska Högskola och jobbar med återvinningsfrågor har användningen av kaffekapslar ökat lavinartat i Sverige de senaste åren.

Tidigare var det främst i storstadsregionerna som espressomaskinerna sålde bra, men idag börjar det bli lika populärt i hela Sverige.

- Aluminium är ett jättebra återvinningsbart material om det sorteras rätt, men om aluminium slängs ihop med restavfallet går det åt mycket energi för återvinning. Vi märker att kaffekapslarna säljer mer och mer. Det är en oroväckande utveckling, säger Charlotte Retzner.

Konsumenttryck

Materialbolaget FTI ansvarar för att företag som tillverkar, importerar eller säljer förpackningar i Sverige betalar en avgift så att förpackningarna samlas in och återvinns. Varken Nespresso eller OBH Nordica ingår i FTI:s insamling eftersom deras kapslar inte räknas som förpackningar. Peter Ingvarsson som är informationschef på FTI säger att lagstiftningen inte hängt med och han ser allvarligt på situationen.

- Sumpen sitter ju fast i kapslarna så därför räknas de inte som förpackningar. Men vi tycker att de borde göra det. Som det ser ut idag finns det inget vi kan göra åt saken, det är bara konsumenttryck som kan fungera i det här läget.

- Jag slänger dem i soporna. Men jag sa faktiskt till min man igår att det måste vara fruktansvärt mycket aluminium som slängs bort istället för att återvinnas som det ska. Vi dricker ju säkert 6-7 stycken koppar kaffe om dagen. Det blir rätt många kapslar, säger Nespressokunden Sofia som kommer ut från butiken med en stor kasse kaffekapslar i handen.

En annan kund, Eva, har precis köpt sin andra maskin även om hennes dåliga samvete gnager.

- Jag slänger kapslarna i soporna fast jag vet att det är dåligt, men det går ju inte att göra på något annat sätt! Någon måste ju bestämma hur vi ska göra. Just nu känns det som varken producent, konsument eller lagstiftning tar ansvar.